5g-nedir

5G Nedir?

5G, beşinci nesil bir mobil ağdır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hücresel ağlardaki altyapılar da buna bağlı olarak değişiyor. 1G, 2G, 3G ve 4G ağlarından sonra bu altyapı kodları beşinci kez güncellendi ve adına 5G dendi. 5G, makineler, nesneler, cihazlar dahil olmak üzere her şeyi birbirine bağlamak için tasarlanmış yeni bir ağdır.

5G teknolojisi, daha fazla sayıda kullanıcıya daha yüksek veri hızı, düşük gecikme süresi, daha fazla güvenilirlik, büyük ağ kapasitesi ve tek tip kullanıcı deneyimi sunma amacını taşıyor. Daha yüksek performans ve geliştirilmiş verimlilik ile yeni kullanıcı deneyimlerini güçlendiriyor ve yeni endüstrileri birbirine bağlıyor.

5G nerede kullanılıyor?

5G genel olarak, geliştirilmiş mobil genişbant, kritik görev iletişimleri ve nesnelerin interneti (IoT) dahil olmak üzere üç ana bağlı hizmet türünde kullanılıyor. 5G’yi farklı kılan konu, geleceğe yönelik uyumluluk için tasarlanmış olmasıdır. Bu sayede henüz bilmediğimiz yarının servislerini bile destekleyecek esnekliğe sahiptir.

Geliştirilmiş mobil genişbant

5G mobil teknolojisi, akıllı telefonlarımızı daha iyi hale getiriyor. Bunun yanı sıra, daha hızlı, daha standart veri hızları, daha düşük gecikme süresi ve bit başına daha düşük bir maliyetle VR ve AR gibi yeni deneyimler sağlayabiliyor.

Kritik görev iletişimleri

5G altyapısı, araçların ve tıbbi prosedürlerin uzaktan kontrolü gibi, endüstrileri dönüştürebilen yeni hizmetleri ultra güvenilir, kullanılabilir, düşük gecikmeli bağlantılarla sağlayabiliyor.

Nesnelerin İnterneti (IoT)

Hemen her şeyin içinde bulunabilen çok sayıdaki sensörü birbirine kesintisiz biçimde bağlamak için geliştirilen 5G teknolojisi, ihtiyaç duyulan veriyi ve enerjiyi azaltırken mobilite sağlıyor. Böylelikle bağlantı çözümleri çok daha ucuz ve yalın hale geliyor.

5G ne kadar hızlı?

4G teorik olarak saniyede 100 megabit (Mbps) ile zirvedeyken, 5G saniyede 10 gigabit (Gbps) ile zirveye çıkıyor. Bu, 5G'nin mevcut 4G teknolojisinden yüz kat daha hızlı olduğu anlamına geliyor.

Örneğin, Tüketici Teknolojileri Derneği, bu hızda iki saatlik bir filmi 5G'de 3.6 saniyede, 4G'de 6 dakikada, 3G'de ise 26 saatte indirebileceğinizi belirtti.

Bununla birlikte 5G, gecikmeyi önemli ölçüde azaltmayı vaat ediyor, bu da internette hemen hemen her şeyi yaparken yükleme sürelerinin daha hızlı ve yanıt süresinin daha iyi olacağı anlamına geliyor.