buy-now-pay-later-simdi-al-sonra-ode

Buy Now Pay Later – Şimdi Al Sonra Öde

Buy Now Pay Later (BNPL) Nedir?

Şimdi Al Sonra Öde (BNPL), tüketicilerin satın almalarını ve gelecekteki bir tarihte, genellikle faizsiz olarak ödeme yapmalarını sağlayan kısa vadeli bir finansman türüdür. BNPL, özellikle çevrimiçi alışveriş yaparken giderek daha popüler bir ödeme seçeneği haline geliyor. BNPL finansmanını kullanmak tüketiciler için uygun olabilir, ancak dikkate alınması gereken bazı potansiyel dezavantajlar vardır.

 

Şimdi Al Sonra Öde Avantaj ve Dezavantajları

Şimdi al sonra öde finansman anlaşmaları, tüketicilerin zaman içinde faiz ücreti ödemeden ödeme yapmalarını sağlar. Kredi notunuz düşük olduğu için diğer kredi seçeneklerinden mahrum kalmış olsanız bile bu tür bir finansman için onay almanız mümkündür. BNPL kredileri, kredi kartı borcunuzu artırmaz ve normalde kredi puanınızı etkilemez.

Dezavantajı, onları alıp geri ödemek de (daha geleneksel finansman yöntemlerinin yaptığı gibi) iyi kredi oluşturmanıza yardımcı olmaz. Ayrıca, nakit geri ödeme veya ödül puanları gibi kredi kartlarının sunduğu avantajları da kaçırırsınız.

Ve BNPL ile satın aldığınız bir ürünü iade etmek isterseniz, işler karmaşıklaşabilir. Elbette paranızı geri almalısınız, ancak satıcı, BNPL borç verenini geri ödeme konusunda bilgilendirene kadar bir gecikme olabilir. Bu arada ödeme yapmaya devam etmeniz gerekebilir. Bunu yapmazsanız, ödeme gecikmiş veya eksik olarak işaretlenebilir; ücrete tabi olabilirsiniz ve geç ödemeler sonunda kredi puanınızı düşürür.

 

Artıları

  • Zaman içinde satın alma işlemleri için ödeme yapmanın uygun, disiplinli yolu
  • Kredi kartlarından sıklıkla sıfır faiz veya daha düşük faiz imkanı
  • İyi kredi/yüksek kredi puanı hak kazanmak için gerekli değildir
  • Hızlı onay süreci

 

Eksileri

  • Ödemeleri takip etmek zor olabilir
  • Eksik veya geç ödemeler, kredi puanınızın zarar görmesine neden olur
  • Satın alımlarda kazanılan ödül veya nakit para yok
  • Ürün iade edilse bile ödemeler devam edebilir

 

Şimdi Al Sonra Öde satın alımlarımı takip etmek neden önemli?

Şimdi Al Sonra Öde satın alımları yaptıysanız, ne kadar ödediğinizin ve ödemelerinizin ne zaman yapılacağının kaydını tutmanız önemlidir.

Ayrıca, her ödemeyi yapmak için yeterli paranız olduğundan emin olmak için bir bütçe oluşturmalısınız, aksi takdirde pahalı geç ödeme ücretlerine kapılabilirsiniz.

 

Bir ödemeyi kaçırırsam ne olur?

Bir ödemeyi kaçırdıysanız, durumunuzu açıklamak için borç vereninizle iletişime geçin. Geri ödeyebileceğinizden emin değilseniz, daha fazla kredi almaktan kaçınmanız önemlidir.