dunden-bugune-kamera-teknolojileri

Dünden Bugüne Kamera Teknolojileri

Elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonların küçücük bir bölümüne sığan kameralar, hem fotoğraf hem de video olarak anları ölümsüzleştirmemizi sağlıyor. Bugün onlarca megapiksellik fotoğraf çekimleri, 4K gibi çok yüksek çözünürlüklerde video kayıtları yapmak hiç de zor değil. Bir yandan Youtube, diğer yanda Instagram derken, sosyal medya sayesinde görsel içerikleri tüketmeye çabuk alıştık.

Ancak tıpkı diğer pek çok teknoloji gibi, kamera aygıtının da uzun yıllara dayanan bir gelişim süreci bulunuyor. Bu yazımızda, teknoloji çağının olmazsa olmazı haline gelen kameraların dünden tarihsel gelişimini inceliyoruz.

 

İlk kamera: Camera Obscura

İğne deliği kamera adıyla da bilinen bu ilk kameranın çalışma prensipleri, bazı kaynaklara göre milattan öncesine kadar uzanıyor. Ancak çalışır durumdaki ilk Camera Obscura, modern optiğin babası olarak bilinen İbn-i Heysem tarafından 1500'lü yıllarda geliştirildi. Görüntüyü, bir kutunun içindeki küçük delikten yansıtıcı yüzeye aktararak çıkarmaya dayalı bu sistem, başlangıçta güneş sisteminde olup bitenleri gözlemlemek için kullanılmıştı.

 

Dagerreyotipi Kamera

kamera

Bakır levhayı gümüş nitratla ışığa duyarlı hale getiren bu kamera, yine Camera Obscura'yı baz alıyor. Louis Daguerre tarafından tarihteki ilk insanlı fotoğrafın çekimi için 1838'de kullanılan bu yöntemde, pozlama süresi 10-20 dakika arasında değişiyor. Diğer bir deyişle, 1849'da bu yöntemle portresi çekilen ünlü yazar Edgar Allan Poe, ünlü pozunu vermek için muhtemelen 10 dakikadan uzun süre hareketsiz kalmak zorunda kaldı.

 

İlk fotoğraf mağazası

Çekilen fotoğrafın kağıda baskısıyla ilgili çalışmalar, deneysel fotoğrafçı ve mucit Alexander S. Wolcott'un çabalarıyla hızlandı. İlk fotoğraf makinesinden adını alan Daguerran Parlour, 1840 yılında New York'ta kepenk açtı.

 

Stereoskop

kamera

1800'lü yılların ikinci yarısı, kameraya olan ilginin arttığı ve genel olarak görüntüleme teknolojileri için yarışın başladığı dönemi temsil ediyor. 1859'da icat edilen ilk panoramik kameranın hemen ardından, Oliver Wendell Holmes stereoskopu geliştiriyor.

 

Fotoğrafçılığı modern çağa taşıyan isim: George Eastman

kamera

Küçük bir banka kasasını andıran ilk Kodak filmli kamera, George Eastman tarafından 1888'de geliştiriliyor. 20. yüzyıla girilirken, ünlü Kodak Brownie kamera yine Eastman tarafından halka tanıtılıyor. Manzara fotoğrafçıları başta olmak üzere taşınabilir kameraya ihtiyaç duyanların ilgi odağı olan Raisecamera da 1900 yılında icat ediliyor.

 

Polaroid çağı başlıyor

kamera

Edwan Land, çekilen fotoğrafı sadece bir dakika içinde kağıda basıp veren ilk Polaroid makineyi geliştirince, fotoğrafçılıkta yeni bir dönem başlıyor. 1960'lı yıllar, sualtı kameraları, otomatik odaklama özelliği gibi o dönem için çok gelişmiş özelliklerin tasarlanmasıyla geçiyor.

 

İlk dijital elektronik kamera

Dünyanın ilk dijital elektronik fotoğraf çekimi yapabilen kamerası Sony Mavica, 1981 yılında piyasaya sürülüyor. Bu dönemde çevreyle pek dost olmayan fikirler de hayat buluyor. Örneğin Fuji, 1986 yılında tek kullanımlık kameraları tüketiciyle buluşturuyor.

 

Son durak: Mobil telefonlar

Fotoğraf teknolojilerinin şimdilik son durağı olan mobil cihazlar, 2000 yılında kameraları bünyesine aldı. Sharp Corporation ve Kyocera tarafından kısa aralıklarla Japonya’da piyasaya sürülen iki ayrı model, cep telefonlarının da birer görüntü yakalama ve kaydetme aracına dönüşmesinin ilk örnekleri oldu.

Son 20 yılda yaşanan baş döndürücü gelişmeler sayesinde, en yeni akıllı telefonlarla saatler süren kayıtlar alınabiliyor. Yapay zeka destekli yazılımlar ise yapılan fotoğraf çekimlerinin çok daha profesyonel görünmesini sağlıyor.