nfc-nedir-ve-nasil-calisir

NFC Nedir ve Nasıl Çalışır?

İngilizce “Near Field Communication” teriminin kısaltılması olan NFC, Türkçe’de “yakın alan iletişimi” anlamına gelir. NFC, akıllı telefonların, dizüstü bilgisayarların, tabletlerin ve diğer cihazların yakın mesafedeyken veri paylaşmasına izin veren bir kablosuz veri aktarımı yöntemidir. NFC teknolojisi, temassız kartların yanı sıra Apple Pay, Android Pay gibi mobil cüzdanlar aracılığıyla temassız ödemeleri destekler.

NFC, radyo frekansı ile tanımlama (RFID) teknolojisine benzer, ancak yaklaşık 4 ile 10 cm arasındaki bir mesafede diğer cihazlarla veri paylaşımıyla sınırlıdır. Bu nedenle, mobil cüzdanı ile ödeme yapan bir tüketici, cihazını temassız ödeme okuyucusunun yakınına yerleştirmelidir.

NFC, Bluetooth teknolojisine de benzer, ancak NFC'nin Bluetooth gibi cihaz keşfi veya manuel senkronizasyon gerektirmemesi bakımından farklılık gösterir. Ayrıca Bluetooth'tan daha az güç kullanır.

 

NFC üç farklı şekilde kullanılabilir:

Eşler arası mod: İki NFC özellikli cihaz bağlantı kurabilir ve veri paylaşabilir.

Okuma/yazma modu: Telefon gibi aktif bir cihaz, bilgiyi kendi okuma yeteneğine sahip olmayan pasif bir cihazdan veri alır.

Kart emülasyon modu: Bir NFC cihazı, temassız bir kredi kartı gibi kullanılabilir.

 

NFC Ödemelerinin Başlıca Faydaları

Daha güvenlidir

Mobil cüzdan kullanmak, fiziksel kart taşımaktan daha güvenli bir seçenektir. Bunun nedeni, dijital cüzdan uygulamalarının, tüm banka ayrıntılarınızı, dolandırıcılar tarafından erişilemeyen veya kullanılamayan bir şeye dönüştürmesidir. Böylece cep telefonunuz çalınsa bile tüm kredi kartlarınız ve diğer değerli bilgileriniz korunur.

Apple Pay gibi NFC mobil ödeme uygulamaları, ödemelere ek bir güvenlik katmanı ekleyen ve kullanıcıyı herhangi bir dolandırıcılıktan kurtaran parmak izi teknolojisini içerir.

 

Daha hızlıdır

Nakit, çip veya PIN kartlarıyla yapılan ödemelerle karşılaştırıldığında, NFC ödeme sistemleri çok daha hızlıdır. Bunun nedeni, kullanıcının NFC kartına dokunması veya NFC destekli akıllı telefonu okuyucunun yanına yerleştirmesi gerektiğidir.

Müşterilerin PIN'lerini girmelerini veya nakit aramalarını beklemeleri gerekmediğinden, satıcı için de uygundur. NFC ile ödemeler saniyeler içinde yapılabilir.

 

Pratiktir

NFC ödemelerinin en büyük avantajlarından biri kolaylıktır. NFC teknolojisi, kullanıcıların tabletleri ve akıllı telefonları aracılığıyla ödeme yapmalarını çok kolaylaştırdı. Genel ödeme süreci de kullanımı ve anlaşılması kolaydır. Bununla kullanıcı, akıllı telefonda basit bir dokunuşla veya birkaç dokunuşla işlem yapabilir.

 

Çok yönlüdür

NFC, çok çeşitli endüstrileri ve hizmetleri kapsadığı için doğası gereği çok yönlüdür. NFC, kullanıcının çeşitli yerlerde ödeme yapmasına izin verir.

 

Pil tasarrufu sağlar

NFC'nin ana avantajı, işlemi tamamlamak için daha az güç gerektirmesidir. Bu, NFC'yi giyilebilir cihazlarının ve akıllı telefonlarının çok sayıda işlem nedeniyle tükenmesinden endişe duyan satıcılar için daha iyi bir seçim haline getiriyor.

 

Gelişmiş ödeme deneyimi sağlar

Bir mağazada uzun kuyruklar, herhangi bir şey satın almadan çıkabilecekleri için müşteriler üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Bir müşteri, mağazaları her ziyaret ettiğinde uzun kuyruklar bulursa, mağazayı kalabalık olarak etiketleyip başka bir yere gidebilir.

NFC teknolojisi, tüm müşteriler için ödeme sürecinin hızını artırabilir. Bu, kuyrukları kısaltır ve hem mağaza sahipleri hem de müşteriler için deneyimi geliştirir.