temassiz-odeme-hakkinda-merak-edilenler

Temassız Ödeme Hakkında Merak Edilenler

Temassız ödeme nedir?

Temassız ödeme, adından da anlaşılacağı gibi, akıllı telefon veya kredi kartı ile POS cihazı arasında herhangi bir fiziksel temas gerektirmeyen ödeme işlemidir. "Yakın alan iletişimi" anlamına gelen NFC ise, temassız ödemelere güç veren bir kablosuz iletişim teknolojisidir. NFC işlemleri, kart veya akıllı telefonun birbirine yakın olduklarında (genellikle 4 santimetre veya daha az) ödeme okuyucusu ile iletişim kurmasını sağlayan belirli bir radyo frekansı üzerinden gerçekleşir.

 

Temassız ödeme kartı nedir?

Bazı banka ve kredi kartlarında, müşterilerin, POS cihazı üzerinde kartlarını yaklaştırarak ödeme yapmasına olanak tanıyan NFC teknolojisi bulunur. Bu tür kartlara temassız ödeme kartları denir. Aynı zamanda ödeme yapılan POS cihazında da temassız özelliğinin bulunması gerekiyor. Bu POS cihazlarının üzerinde temassız dalga işareti bulunur. Kartınızı veya akıllı telefonunuzu POS cihazına yaklaştırdığınızda ödeme işlemi birkaç saniye içerisinde tamamlanıyor. Temassız ödemeler 350 TL'ye kadar şifresiz, bu tutar üzerindeki işlemler için ise şifre girmeniz gerekiyor.

 

Temassız ödeme yöntemleri güvenli mi?

Temassız ödemenin gerçekleşmesi için, her işlem için ödeme cihazına tek seferlik bir işlem şifresi gönderir. Bu şifre, kart bilgilerinizin hiçbirini içermez, bu nedenle satın alma işlemi tehlikeye girerse bile bu şifre başka bir şey satın almak için kullanılamaz.

Bu ek koruma katmanı, kartınızın çipini bir kart okuyucusuna taktığınızda kullanılan sistemin aynısıdır. Tek fark temassız ödemelerin çok daha hızlı (yaklaşık yarı sürede) gerçekleşmesi.

Bu konudaki yaygın bir endişe, hızsızların cüzdanınıza yaklaşarak verilerinizi elektronik olarak çalmaya çalışmasıdır. Fakat bunun için hırsızın son derece yakın olması gerekir ve ek güvenlik çözümleri sayesinde yine de kart verilerinizi okutamazlar.

 

Temassız ödemeler güvenliğin yanı sıra başka ne gibi avantajlar sunuyor?

Temassız ödemeler, standart kredi kartı ödemelerinden %30-50 daha az zaman alıyor ve nakit işlemlerden %60'ın üzerinde daha hızlıdır. Temassız ödeme yöntemleri, toplu taşıma turnikeleri, kapalı otoparklar ve otoyol geçiş ücretlerinde verimi artırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. İşlem başına kazanılan süre bir dakikadan az olsa da, kazanılan bu dakikalar toplandığında, müşterilerin kuyrukta beklemek için harcadıkları süreyi önemli ölçüde azaltabilir.

 

Temassız ödemenin yeni yolu: Link ile ödeme alma

Temassız ödeme almanın bir diğer yolu ise Sipay’in “link ile ödeme alma” yöntemi. Link ile ödeme, bireylerin ya da işletme sahiplerinin ürün veya hizmet için yapacağı tahsilatı güvenli bir internet bağlantısı üzerinden gerçekleştirmesini sağlayan bir ödeme yöntemidir. Bu sayede tüketici, SMS veya e-posta ile kendisine gelen ödeme linkini takip ederek ödemesini her an her yerden ve kolayca yapabiliyor. Yüz yüze satışlarda da oldukça kullanışlı olan bu yöntemi, sosyal medya üzerinden satış yapanlar, internet siteleri olmasa bile kullanabiliyor.

Sipay “link ile ödeme alma” hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.